Tips och trix med stomi - Tarmcancerboken | Amgen

4.6

TIPS & TRIX MED STOMI

1. SOL OCH BAD

Att sola och bada är inget hinder om du har en stomi, badar du länge rekommenderas att påsen byts när du har badat färdigt. Vid varmare klimat kan du behöva byta stomipåsen oftare då plattan blir mättad om du svettas mycket. Det finns badkläder (baddräkt, bikinibyxor och badbyxor) som är anpassade efter dig som har stomi. Din stomiterapeut kan visa var dessa finns att beställa.

2. ATT RESA

Tänk på att ta med stoppande läkemedel och vätskeersättning om du reser till varmare länder. Packa ner extra stomipåsar då det kan krävas fler byten om du svettas. Packa i flera väskor, både handbagage och incheckade väskor (om någon väska hamnar på vift).

3. TRÄFFA EN NY PARTNER

Du bestämmer själv när du ska berätta om att du har stomi och hur mycket du vill berätta om din operation. Ingen kan säga när det är rätt eller fel tillfälle att berätta. Det kan vara bra att ta upp ämnet tidigt om du har tänkt dig en närmare kroppskontakt, för att du ska kunna koppla av och känna dig bekväm. Det är viktigt att du blir accepterad för den du är.

4. NÄRHET OCH SEX

En stomi är inget hinder för att du ska kunna ha en nära relation med din partner. Om du upplever stomin/påsen obehaglig finns det gördlar att sätta över eller du kanske vill använda en t-shirt. Det kan ta tid både för dig och din partner att vänja sig vid den nya kroppen och ibland måste det få ta lite tid.

5. SNYGG UNDER

Det finns underkläder att beställa på nätet som är anpassade till stomipåse.

6. LJUD

En tunntarmsstomi är mer aktiv efter måltid och kan ge ifrån sig ljud. Kläder är en bra ljuddämpare. Du bestämmer själv om du vill vara öppen och berätta varför det ibland kan låta och att du inte själv kan styra ”pruttarna”. Ett tips är att tänka på vad du äter, viss föda är mer gasproducerande än annan. Några exempel är kolsyrad dryck, baljväxter och tuggummi.