Kost med stomi - Tarmcancerboken | Amgen

4.2

KOST MED STOMI

SÅ FUNGERAR TARMEN

Ungefär 7 liter vätska passerar genom magtarmsystemet. Tunntarmens uppgift är att bryta ner och finfördela maten vi äter och ta upp vätska ur kosten. När tarminnehållet passerar över till tjocktarmen kvarstår ca 1,5 liter vätska. Nästan allt absorberas innan det kommer ner till ändtarmen, vilken är den slutliga uppsamlingsplatsen för avföring och gaser. Det här innebär att om det tas bort en bit av tjocktarmen eller ändtarmen kommer tarmfunktionen att förändras.

KOST SOM PÅVERKAR STOMIN

Första tiden som nyopererad med stomi är det bra om man är försiktig när det gäller grova fibrer som finns i skal, kärnor och liknande. Skala frukt och grönsaker. Födoämnen som kan ge tunnare tarminnehåll är bland annat kaffe, apelsinjuice, plommon, torkad frukt och päron. Kost som kan ge fastare konsistens är bland annat ris, pasta, vitt bröd, mjölk, bananer och te. Hur kosten påverkar stomin är individuellt. Prova dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig.

TUNNTARMSSTOMI

Alla näringsämnen tas upp i tunntarmen medan tjocktarmen suger upp vatten och salt. Salta därför extra på maten då du har en tunntarmsstomi eftersom du förlorar mer salt. Drick 1–1,5 liter vätska /dag. Ibland kan det kännas bättre att äta mindre måltider och oftare. Om det ”flödar” från stomin kan du aldrig dricka ikapp utan det kommer snarare att flöda på mer. Om det flödat i mer än 2 dagar och om du har minskade urinmängder, yrsel, svår trötthet, domningar eller stickningar i fingrar och/eller fötter, behöver du uppsöka sjukhus.