Kirurgisk behandling - Tarmcancerboken | Amgen

A tarm_A
B tarm_B
C tarm_C
D tarm_D
Tjocktarmscancer opereras ofta med anastomosanastomos
En ihopkoppling mellan två tarmändar. Den kan antingen sys med tråd eller utföras med staplerinstrument som kopplar ihop tarmen med titanklamrar.
. Det innebär att man tar bort en bit av tarmen där tumören sitter och syr ihop ändarna. Det kan ofta göras utan att en stomistomi
Avföringen leds ut i en påse på magen.
behöver läggas upp. Enstaka undantag finns dock och kan bero på att operationen är omfattande, näringsbrist, svår diabetes eller nedsatt blodcirkulation vilket gör det svårare för en anastomos att läka.
» A: Vid tumör i den högra eller tvärgående delen av tjocktarmen opereras den markerade delen av tarmen med tillhörande blodkärl bort. Därefter skarvas tunntarmen till vänstra delen av tjocktarmen i de flesta fall med handsydd sutur.
» B: Vid tumör i vänstra delen av tjocktarmen, opereras det tarmavsnittet som tumören sitter i, bort med minst 5 centimeters marginal till tumören. Man tar alltid med det blodkärlet som försörjer området där tumören sitter. Tarmen skarvas i detta område oftast med titanklamrar via ett specialinstrument; så kallade stapler. Det finns tillfällen då kirurgen rekommenderar att man inte skarvar ihop tarmen och kommer då att informera om detta.
» C: Vid tumör i övre eller mellersta delen av ändtarmen opereras största delen av ändtarmen bort med tillhörande blodkärl, varefter tarmen skarvas ihop med titanklamrar med en staplerapparat. Ofta får man då en tunntarmsstomi på högra sidan för att den känsliga skarven ska få läka. Den tillfälliga stomin avlägsnas oftast inom 6 månader.
» D: Vid tumör som sitter långt ner i ändtarmen, där man bedömer att tumören inte kan tas bort helt utan att påverka hela analkanalen och slutmuskulaturen, opereras hela ändtarmen och analöppningen bort. Det kallas att man gör en rektumamputation. Den plats där analöppningen tidigare varit sys ihop och du får en vänstersidig kolostomikolostomi
Ändtarmen och sista delen av tjocktarmen tas bort. Tjockarmsmynningen läggs ut genom en öppning i bukväggen med syfte att öppna tjocktarmen så att tarminnehållet kan tömma sig i en påse.
. Denna kolostomi blir permanent, det vill säga livslång.